a b d e f g h i j k l m o p r s t u v

Deltagarkultur

deltagarkultur

Ingen skulle drömma om lagstiftning som återinför behovet av isutkörare eftersom vi är rätt glada över våra kylskåp. Trots det har upphovsrättskarteller fått igenom lagstiftning där man medgetts ett konstgjort övertag på marknaden, genom exempelvis Ipred-lagen. Idag har de etablerade fått sällskap av vanliga människor som skapar med liv och lust. Deltagar- och remixkultur har växt lavinartat och på nätet vimlar det av egenproducerat material.

Samhället gynnas av kunskapsspridning och all upptänklig information finns idag bara ett klick bort. Denna fantastiska utveckling har gjort att en tidigare ganska snäv kultursektor nu utvecklas mot en rik mångfald som tar alla möjliga olika okontrollerbara vägar.

Vi tycker att fildelning för privat bruk är bra för för både kultur och samhälle, och vill förändra upphovsrättslagstiftningen så att den fungerar både för de som skapar och de som avnjuter kultur.

De senaste åren har en stark kultur vuxit fram på nätet som kallas för deltagar- och remixkultur. De som ingår i den här kulturen är vanliga människor som du och jag – människor som inte försörjer sig på sitt skapande utan har andra jobb vid sidan av.

Det är människor som brinner för att skapa och som tycker om att skapa tillsammans. Internet är för deltagarna ett ovärdeligt verktyg – det är snabbt, lättförståeligt och tillgängligt för de flesta. Remixkultur handlar om att bygga vidare på det andra har skapat. Man skapar tillsammans och bygger fritt vidare, det är det som är innebörden i deltagar- och remixkulturen. En person får en bra idé och nästa person kommer på hur man gör den ännu bättre!

Det är en väldigt givande kultur som växer sig starkare för varje dag, men tyvärr stöter deltagarna ofta på problem p.g.a. dagens upphovsrätt. Den upphovsrätt vi har idag skapades långt före datorer och internet – till och med långt före skrivmaskiner och har inte uppdaterats sen dess. Upphovsrätten skapades för hundratals år sen och är idag i stort behov av att uppdateras. Den måste helt enkelt anpassas till hur verkligheten ser ut – så att deltagar- och remixkulturen kan frodas, men ändå så att alla har möjligheten att tjäna pengar på sitt skapande.

Som ett led i detta vill vi göra fildelning för privat bruk lagligt eftersom det är en stor del av deltagarkulturen. Vi vill även göra det lättare att bygga vidare på det som redan är skapat – helt enkelt göra det enklare att bli inspirerad av andra.

Vi rekommenderar att du ser dokumentären Good Copy Bad Copy för lite mer fördjupning i ämnet.

Kommentarer

Inga kommentarer.